2020, een uniek jaar

Nooit gedacht dit in 2020 ‘uniek’ te moeten noemen.
Nooit gedacht dit in 2020 te moeten missen.

3 cruiseschepen. Dat is het totaal dat ik dit jaar voor m’n lens heb gekregen in Zeebrugge. Aan het begin van het jaar dacht ik met een nieuw systeem te beginnen in m’n fotobibliotheek. Om een nog beter overzicht te krijgen tussen al die foto’s. Ik ben al jaren ‘actief’ in de Zeebrugse haven dus overzicht is altijd mooi meegenomen.

8 februari kwam het eerste cruiseschip naar Zeebrugge, deze dan ook meteen voor mijn lens gehaald om 23:00 ’s avonds. De Ventura van P&O had de eer om de fotobibliotheek voor 2020 te openen (foto top). Nadien was het, zoals elk cruiseseizoen het voorschrijft in het begin van het jaar, een tijdje wachten tot de volgende kwam.

Bingo! Op 4 maart de AIDAmar. Yes! Eindelijk een AIDA, het startschot van een mooi jaar. De schepen van AIDA zijn m’n favorieten, dat kunnen vrienden en familie van mij alvast beamen. Een dag verlof in september stond alvast ingepland, om de AIDAperla en de AIDAprima samen te zien in Zeebrugge. Want dat kan een echte fan toch niet missen.

AIDAmar in Zeebrugge, 04/03/2020

En dan kwam de complete cruisewereld opeens tot stilstand. Niet enkel de cruisewereld maar heel onze wereld zou er voor onbepaalde tijd compleet anders uitzien. Cruises die nog bezig waren werden afgerond en toekomstige cruises werden geannuleerd. Voor hoe lang? Wist niemand, dat was de grote vraag. Toen had ik niet kunnen denken dat ik in 2020 geen enkel cruiseschip meer zou zien in Zeebrugge. Of wacht, toch nog ééntje.

Elke dag schuimde ik even Marinetraffic en andere websites af om te kijken of er toch niets uit de lucht zou vallen (of eerder plots aan de horizon zou verschijnen). En jawel, de naam Carnival Magic kwam plots tevoorschijn. Op 13 juli zou het schip even de Zeebrugse haven binnenlopen maar niet aanmeren rond 11 uur ’s morgens. Snel even de agenda er bij en yes, ik heb de vroege shift! Batterijen opgeladen, camera mee naar het werk en hopen dat er een klein momentje kan gemaakt worden om even naar buiten te gaan. Ik ben nog steeds mijn collega’s en de mensen boven mij dankbaar dat ik even richting onze voorkaai mocht rijden om het schip te zien binnenkomen. En wat een geluk, ze draaide ook recht voor m’n neus alvorens 10 minuten later opnieuw uit te varen.

Carnival Magic in Zeebrugge, 13/07/2020

Ondertussen begint de cruisewereld opnieuw op te starten. De nodige maatregelen worden genomen en mensen kunnen langzaamaan opnieuw genieten van een cruisevakantie. Hoewel 2020 een weggesmeten jaar bleek te zijn heb ik ook niet stil gezeten. De website www.cruiseschepeninzeebrugge.be werd vernieuwd en kreeg er een broertje bij (www.portofzeebruggefanpage.be).

En nu maar hopen dat volgend jaar stukken beter en boeiender zal worden. De lijst met aangekondigde cruiseschepen lijkt alvast de moeite.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *